Băile 1 Mai

Stațiunea se bucură de un climat de tip continental moderat de șes, temperatura medie anuală fiind de 10,5 °C, iar cea din perioada estivală, de 21,3 °C. Presiunea atmosferică medie este de 770 mm coloană de mercur.

Baza de tratament din Băile 1 Mai vă pune la dispoziție personal calificat și servicii de care puteți beneficia în timpul vacanțelor petrecute aici.

Efectul benefic al apelor termale din stațiune a fost descoperit cu foarte mulți ani în urmă. Primele tratamente care se făceau erau cu nămolul extras de pe fundul albiei pârâului Peța și din jurul izvoarelor termale. Acesta era aplicat direct pe părțile dureroase ale corpului și așa s-a descoperit efectul de vindecare și ameliorare a bolilor reumatice.

Atracții ale stațiunii Băile 1 Mai

Principala atracție a stațiunii Băile 1 Mai este apa termală (32 °C) care este folosită atât în bazele de tratament pentru tratarea bolilor reumatice, cât și în cele două ștranduri: ștrandul „Venus”, cu o capacitate de câteva mii de locuri și cu multe bazine (din care unul olimpic și unul cu trambuline pentru sărituri) și „ștrandul cu valuri”, cu o capacitate mai mică, dar care are o atracție deosebită datorită valurilor care sunt produse în apa din bazin (aceste valuri sunt produse de un motor construit de ingineri austrieci în jurul anului 1835).

La Băile 1 Mai se află izvorul pârâului Peța (30 °C), care, după ce traversează localitățile Sânmartin și Oradea, se varsă în Crișul Repede. Lacul format pe pârâul Peța adăpostește relictul tertiar nymphaea lotus var. thermalis – „Lacul cu nuferi” (floare unică în Romania, protejată prin lege), considerat rezervație naturală. Planta originară din zona Nilului, se presupune că semintele de nufăr au fost aduse aici fie de turci, fie de păsările călătoare și s-au dezvoltat datorită apei termale.

 

Împrejurimi

  • Stațiunea Băile Felix, situată la o distanță de 2 km.
  • Oradea, reședința județului Bihor, se află la o distanță de 4 km de stațiune. Aici se pot vizita: Muzeul Țării Crișurilor, Muzeul Memorial Ady Endre și Muzeul Memorial Iosif Vulcan, Muzeul Militar National etc.
  • Pârtia de schi din Hidișelul de sus, unde există și un teleschi.
  • La doar 3 km distanță de Băile 1 Mai se află satul Betfia, unde există un platou carstic unic în zona – un aven cu o adâncime de 86 de metri, numit „Craterul de la Betfia”. Până la această locație se poate ajunge pe drumul care face legătura între sat Haieu și Betfia.